Societatile cu Raspundere Limitata, pe scurt SRL, sunt cea mai comuna si des intalnita forma de organizare comerciala de la noi din tara. Cu exceptia SRL-urilor regelementate prin legi speciale, majoritatea au ca baza legala Legea 31/1990 cunoscta si ca Legea societatilor comerciale.
SRL-ul trebuie sa aiba un capital social minim de 200 lei si poate avea un asociat sau multi. Acestia pot fi romani sau straini, persoane fizice sau juridice.
Societatile cu Raspundere Limitata – Debutant sau SRL-D au anumite facilitati fata de cele simple. Pentru a putea infiinta un SRL-D este obligatoriu ca niciunul dintre asociati sa nu fi avut vreodata actiuni sau parti sociale in spatiul economic european. mai exact nu trebuie sa fi fost asociat al vreunei firme pana acum.
Orice fel de SRL, fie ca este simplu sau Debutant au ca si domeniu principal de activiate un sincur cod CAEN, dar in subsidiar pot desfasura mult mai mult (exceptie fac cazurile in care obiectul de activitate este reglementat de legi speciale).
PFA-ul sau Persoana Fizica Autorizata este forma de organizare comerciala simpla si potrivita pentru persoanele care desfasoara singuri activitatea si nu au nevoie de angajati.
PFA-ul are un singur cod CAEN ca obiect principal de activitate, dar, fata de SRL, acesta nu poate avea in subsidiar decat 4 alte coduri.
Intreprinderea Individuala sau II este o forma de organizare comerciala fara personalitate juridica. Aceasta poate desfasura orice activitate prevazuta de codul CAEN (mai putin cele reglementate prin legi speciale). Poate avea un singur obiect principal de activitate si alte 9 in subsidiar.
Intreprinderea Familiala sau IF este o forma de organizare comerciala fara personalitate juridica infiintata de intreprinzator si membrii familiei acestuia (doi sau mai multi).
Inmatriculari Persoane juridice la ONRC:
- Societate în nume colectiv, societate în comandită simplă şi societate cu răspundere limitată
- Societate cu răspundere limitată – debutant (SRL-D)
- Grup de interes economic
- Societate pe acţiuni şi societate în comandită pe acţiuni
- Societate şi companie naţională
- Societate europeană Holding
- Societate europeană constituită prin fuziune
- Regie autonomă
- Organizaţie cooperatistă de credit
- Societate cooperativă de gradul I şi gradul II
- Cooperativă agricolă de gradul I şi gradul II
- Societate cooperativă europeană
- Cooperativă europeană constituită prin fuziune
- Societate europeană – filială
- Sucursală societate sau GIE cu sediul în România
- Sucursală regie autonomă
- Sucursală societate cooperativă
- Sucursală a unei firme cu sediul în străinătate
- Depunere prospect de emisiune de acţiuni